Fildeler får hjelp av plateselskap

Firebarnsfaren David Greubel, en blandt de mange som har blitt saksøkt av RIAA for ulovlig nedlasting av musikk, får nå uventet hjelp. RIAA hevder at Grebel skal ha hatt omlag 600 ulovlig nedlastede sanger liggende på sin datamaskin, blandt andre av artister med platekontrakt i plateselskapet Nettwerk Music Group (Avril Lavign, Sum 41, Dido m.fl). Nettwerk på sin side liker lite RIAAs overhøvlende massesøksmål, og har nå gjort det uvanlige trekket å ansette advokat for firebarnsfaren, betalt fullt ut av Nettwerk selv.

Nettwerk ble oppmerksom på saken etter at datteren på 15 sendte en epost til artisten Mc Lars hvor hun bl.a. fortalte at hun identifiserte seg med hans låt Download This Song. Låten inneholder bl.a. tekstlinjen: they sue little kids downloading hit songs. Elisa skreiv at familien hennes ikke kunne ta opp kampen mot RIAA, på grunnlag av frykt for økonomisk ruin. Det vanligste problemet i disse rettsakene er nemlig at vanlige normalarbeidende folk blir møtt med erstatningskrav langt oppe i millionklassen, og de aller fleste velger å inngå et forlik før rettssaken i det hele tatt har funnet sted. Slik punger både skyldige og uskyldige ut, og slik får ironisk nok RIAA løpende inntekter til å fortsette sine saksøkinger. Men med plateselskapet Nettwerk i ryggen, kan det virke som om RIAA nå faktisk blir dratt igjennom rettssystemet uten forlik. Og taper RIAA, kan det få konsekvenser for langt utenfor denne ene rettssaken.

Charles Lee Mudd Jr. vil representere familien i retten mot RIAA. Mudd har tidligere representert mange personer som har blitt saksøkt av RIAA og dets like. Forskjellen mellom hans tidligere saker og denne er ifølge Mudd at ved hjelp av Nettwerks kapital kan Greubel kjempe mot RIAA gjennom rettsvesenet. Nettwerk vil i tillegg til å ta seg av advokatregningen også betale eventuelle bøter familien måtte få om de skulle tape rettssaken. Terry McBride, platedirektøren i Nettwerk, uttaler blandt annet til TechWeb at å saksøke musikkfans ikke er en løsning, det er et problem. Videre kritiserer han RIAA i gode ordlag:

Slike søksmål er begrensende på kreativitet og entusiasme og de er skadende for den forretningen jeg er glad i! Record industry Association of America’s handlinger er ikke i mine artisters beste interesse.